ULKOPOREALTAAN ASENNUS

Alusta

Ulkoporealtaan alustan tulee olla vähintään altaan ulkomittojen kokoinen. Säätötassuja ei ulkoporealtaissa ole vaan pohjalevy on tasainen. Paino jakautuu tasaisesti pohjalevyn alueelle, joten piste kuormaa ei ole. Huomioi kokonaispainoon altaan tyhjäpaino, vesimäärä ja kylpijät.

Porealtaan alustan tulee olla tasainen ja vaaterissa. Alustan materiaalilla ei ole suurta merkitystä, sillä ulkoporealtaan ABS-pohja tekee asennuksesta helppoa. Yleisin tapa tehdä alusta on kaivaa noin 30cm syvä altaan mittojen kokoinen kuoppa ja täyttää se soralla. Sora tasoitetaan ja päälle suositellaan laitettavaksi 5-10cm eristelevy (esim Finnfoam tai ureanilevy), jonka päälle ulkoporeamme asetetaan. Eristelevy ei ole pakollinen, mutta se tekee porealtaasta hieman hiljaisemman, tasoittaa pohjan ja toimii hyvänä lisäeristeenä maasta nousevaa kylmää ilmaa vastaan. 

Huoltosivut

Jokaisessa poreallasmallissa on ns. huoltosivu, jossa sijaitsee altaan tärkeimmät laitteet. Huomioi kuitenkin -merkistä ja mallista riippumatta- että allasta on tarvittaessa päästävä huoltamaan kaikilta sivuilta. Vaikka koneisto olisi sijoitettu yhden sivun taakse, esim led-valon tai hierontasuuttimet pohja on mahdollista vaihtaa ainoastaan siltä sivulta, missä ko. osa/laite sijaitsee. 

Osittain tai kokonaan upotetun (tai seinän lähelle asennetun) ulkoporealtaan mahdollinen huoltaminen kannattaa miettiä jo pohja tehdessä. Terassiin upotettaessa terassirakenteet tulee tehdä niin, että pitkät sivut saa tarvittaessa kohtuuvaivalla auki, vaikka terassia vähän purkamalla. Avattava ritilä tai terassilautojen väliaikainen pois ottaminen on yleinen ratkaisu. Seinän lähelle asennettua allasta on helpohko siirtää tyhjänä ilman vesiä (allas liukuu ABS-pohjansa ansiosta yllättävän kevyesti).

Mikäli upotat ulkoporealtaan terassiin - kokonaan tai osittain- tee ensin pohjat, sen jälkeen allas paikoilleen ja lopuksi terassi ympärille. Näin huoltosivujen ja kulmien pyöristykset tulee huomioitua sekä itse asennus on huomattavasti helpompaa ja vaivattomampaa, kuin reikään pudottaminen.

Vesi & sähköt

Ulkoporealtaalle ei tehdä kiinteää vesiliitäntää vaan järjestelmä on ns. suljettu. Vesi johdetaan altaaseen puutarhaletkulla ja sama vesi pidetään jopa puoli vuotta. Ulkoporeamme suodattaa veden päivittäin ja hoitoaineet annostellaan valitun aineen käyttöohjeiden mukaan. 

Porealtaan lämmitys järjestelmä pitää veden asetetussa lämpötilassa vuoden ympäri. Huomioi, että ulkoporealtaissa ei ole viilennysjärjestelmää, ainoastaan lämmitysjärjestelmä. 

Allasmallista riippuen sähköliitäntä on verkkovirta 16A tai voimavirta 3x16A ja sähköliitäntä tulee olla vikavirtasuojattu! Sähköjen kytkentää varten tilaa paikallinen sähkömies tekemään kytkentä tai voit tilata meiltä virtajohdon valmiiksi kytkettynä. 

Toimituspäivä

Sovittuna toimituspäivänä kuljetusliike soittaa ennen saapumistaan. Ulkoporeamme tuodaan trukkilavan päällä pystyasennossa. Paikoilleen haalaamiseen tarvitsette 3-6 kantajaa, asennusreitistä ja allasmallista riippuen. Vaakatasoon kaataminen onnistuu 2-3 henkilöltä. Mikäli asennusreitti on pitkä, kannattaa pitkistä lankuista tehdä "kiskot", joita pitkin allas liikkuu kevyesti vaakatasossa. Mikäli reitti on pitkä tai hankala, lähetä meille valokuvia asennusreitistä, niin suunnittelemme asennuksen yhdessä teidän kanssanne. 

Lisämaksusta allas tuodaan hiab-nosturilla, joka nostaa porealtaan suoraan asennusalustalle tai niin lähelle sitä, kuin mahdollista. Normaalimittainen hiab-nosturi nostaa noin 10 metrin päähän nostopisteestä. Huomioi, että nosturiauto tarvitsee tilaa ja kestävän alustan tukitassuille. Pisimmät nosturit nostavat jopa 40 metrin päähän. 

Käyttöönotto

 1. Ota suodatin ja poista mahdollinen suojamuovi suodattimen päältä
 2. Työnnä letku suodatinaukosta sisään (suodattimen alla oleva putki) ja täytä allas vedellä ns. putkiston kautta. Näin minimoidaan riski putkistoon jäävästä ilmasta. 

 3. Ohjeellinen vesiraja on 1-2 cm niskatyynyjen alapuolella. Kaikkien hierontasuuttimien tulee jäädä veden alapuolelle. 

 4. Laita virrat, kun allas on täysi. Altaassa ei ole virtakatkaisijaa vaan se käynnistyy, kun virta kytketään päälle. Allas aloittaa toiminnan ja käynnistysohjelma kestää mallista riippuen 2-5 minuuttia. Suodatus ja lämmitys käynnistyy.

 5. Kun veden lämpötila näkyy näytöllä, kokeile pumppujen ja valojen toiminta. Varmista hierontasuuttimien ulkokehää kääntämällä, että suuttimet ovat auki asennossa.

 6. Annostele hoitoaineet ko. aineen käyttöohjeiden mukaisesti ja aseta suodatin altaaseen omalle paikalleen. 

 7. Laita juomat kylmään, uikkarit kylpyvalmiiksi ja odota veden lämpenemistä. Vesi lämpenee noin 1-2 astetta tunnissa, riippuen altaan vesimäärästä.

 8. Nauti kylvyistä!

Toimitamme allastilauksen jälkeen suomenkieliset, mallikohtaiset asennus- ja käyttöohjeet sähköpostitse.

Ylläpito

 • Huuhtele suodatin säännöllisesti juoksevan veden alla. Mitä puhtaampana kylpyyn mennään, sitä vähemmän suodatin likaantuu. Suodatin tulee huuhdella 1-4 viikon välein, käyttömäärän ja likaantumisen mukaan. Suodatin on UUSITTAVA vuoden välein.
 • Noudata hoitoaineiden käyttöohjeita. Hoitoaineiden lisäys pitää veden turvallisena ja parhaimmat aineet hoitavat myös altaan tekniikkaa ja putkistoa. 

 • Pidä kansi aina altaan päällä, kun ulkoporeallas ei ole käytössä.

 • Viikottaisella käytöllä pidä vesi aina kylpylämpöisenä. Mikäli allas on käyttämättä vähintään reilun viikon, voit laskea veden lämpötilaa ohjauspaneelista.

 • Veden vaihtoväli on noin puoli vuota (riippuen käytöstä ja ylläpidosta). Käytä putkiston desinfiointiainetta kerran vuodessa ennen altaan tyhjennystä. TYHJENNYS: poista suodatin, katkaise sähköt, avaa altaan tyhjennysventtiili ja liitä siihen tyhjennysletku (puutarhaletku, halk. 25-30mm) tai käytä tyhjennykseen uppopumppua. Kun ulkoporeamme on tyhjä, pyyhi allaskuori rätillä, tarvittaessa pese allaskuoren pesuaineella. 

 • Ulkoporealtaan takuu ei ole voimassa, mikäli allasta pidetään ilman sähköä tai vettä pakkasessa.