Usein Kysytyt Kysymykset

Mikä on ulkoporealtaan korkeus?

Ulkoporealtaan ulkokorkeus ja istuinsyvyys ovat eri asioita. Istuinsyvyys tarkoittaa mittaa istuinkupin pohjasta suositeltuun täyttöasteeseen. Tämän mitan ilmoittaminen on kuitenkin erittäin haastavaa eikä ole olemassa selkeää standardia, jolla istuinsyvyys voitaisiin ilmoittaa. Kaikissa ulkoporealtaissa makuupaikka ja kulmaistuimet muotoillaan syviksi, kun keskipaikat on matalammat ja kapeammat. 

Reilut 10 vuotta sitten lähes kaikkien ulkoporealtaiden ulkokorkeus oli noin metrin, kun nykyään uudet mallit pyritään muotoilemaan ulkokorkeudeltaan matalammiksi, istuinsyvyyden kärsimättä. Matalampi ulkoporeallas on kauniimpi eikä niin massiivinen möhkäle pihamaalla. Tarvittava istuinsyvyys saadaan muotoilemalla istuimien kupit lähemmäksi maanpintaa. 

Riittääkö 2kw-lämmitin?

Vastakysymys, riittääkö 1.4 litran moottori autoon? Riittää, jos auton paino on lähempänä tuhatta kuin kahta tuhatta kiloa. Tai riittääkö 1000 euroa kauppareissulle? Riittää, jos olet ostamassa viikonlopuksi ruokaa, mutta jos ostamassa Rolexia, niin ei riitä.

* HotSpring, maailman toiseksi suurin allasvalmistaja, lippulaiva Grandee. Vesimäärä 1.700 litraa, lämmittimen teho 1,5kw. Lämmitystehoa 0,88w/litra.

* Jacuzzi®, maailman suurin poreallasvalmistaja, J280. Vesimäärä 1.700 litraa, lämmittimen teho 2,7kw. Lämmitystehoa 1,59w/litra.

* Veloxia Repose- ulkoporeallas. Vesimäärä 1.500 litraa, lämmittimen teho 3kw. Lämmitystehoa 2w/litra.

* Ulkoporeallas Allastukku Pihlaja. Vesimäärä 1.000 litraa, lämmittimen teho 2kw. Lämmitystehoa 2w/litra.

Huomaat, että lämmittimen teho on eri asia, kuin lämmitysteho per litra. Vaikka ulkona on 40-astetta pakkasta, vesi ulkoporealtaassa on 40-asteista, jos haluat, lämmittimen koosta riippumatta. Kun avaat ulkoporealtaan kannen, vesi alkaa jäähtymään, oli ulkoporeallas merkiltään tai malliltaan minkälainen tahansa. 

Ei ole suurta merkitystä kannen ollessa auki, onko lämmitystehoa 2kw tai 3kw, kumpikaan niistä ei pysty kovilla pakkasilla ylläpitämään lämpöä useita tunteja asetetussa lämpötilassa. Lämmitystehoa tulisi olla 9kw, jotta lämpö pysyisi asetetussa ja näin iso lämmitysteho ei ole kotikäytössä mahdollista. Joihinkin Allastukun ulkoporealtaisiin on saatavilla lisälämmitin, jolloin lämmitysteho on 5-6kw, allasmallista riippuen.

Allastukun ulkoporealtaat, joissa on 2kw-lämmitin, on mahdollista päivittää 3kw-lämmittimeen 200-250 euron lisämaksulla, allasmallista riippuen.

Miksi ulkoporealtaiden hinta on niin laaja?

Jokainen osaa sanoa ainakin muutaman syyn, miksi BMW maksaa niin paljon enemmän kuin vaikkapa korealainen auto. Tai, miksi Apple iPhone  maksaa niin paljon enemmän kuin vaikkapa Huawein peruspuhelin. Ulkoporeallas on sen sijaan vielä sen verran uusi tuote suomalaisille, että tässä tuotteessa erojen hahmottaminen on paljon haastavampaa. 

Edullisimmat ulkoporealtaat maksavat alle 4.000 euroa, kun kalleimmat yli 20.000 euroa. Toimintaperiaate näissä kaikissa ulkoporealtaissa on sama: vesi on lämmintä ja puhdasta ympäri vuoden. Hintaerot selittyvät useilla eri tekijöillä: altaan fyysinen koko, käytetyt materiaalit, hierontaominaisuudet, laitteisto, varusteet ja toimitussisältö. Myös edullinen ulkoporeallas voi olla laadukas! Edullisessa altaassa on perushieronnat, peruslaitteisto, ei hienoja hilavitkuttimia ja vipstaakeleita, mutta tarjoaa makoisat kylvyt! Kalliissa altaassa on useampi tehokas hierontapumppu, järeämpi ohjausyksikkö ja ohjauspaneeli useamman pumpun takia, enemmän varusteita (musiikkia, etäohjaus, kosketusnäyttö jne.) ja ehkä laajempi toimitussisältö. Ulkoporealtaan pohjamuoto ei hintaan juurikaan vaikuta sillä tuotantokulut ovat samat pohjamuodosta riippumatta (makuupaikaton, yhdellä tai kahdella makuupaikalla). Jos kaksi samankokoista allasta on suunnilleen samanhintaiset, erot löytyvät todennäköisesti hieronnoista: kalliimmassa on monipuolisemmat säätömahdollisuudet ja kattavampi suutinvalikoima.

Allastukku keskittyy ulkoporealtaisiin, joissa on laadukkaat materiaalit, kompakti koko, ja asialliset hieronnat. Allastukun myyntitiimi on myynyt Suomeen jo noin 3000 ulkoporeallasta, joten tiedämme mistä puhumme.

Kilpaileva ulkoporeallas maksaa vähemmän ja siinä on enemmän suuttimia. Onko se parempi ostos?

Voi olla, mutta toden näköisesti ei. Suuttimien määrä ei kerro hieronnasta oikeastaan mitään ja tärkein ohje allas ostoksille onkin: ÄLÄ KESKITY SUUTTIMIEN MÄÄRÄÄN! Ulkoporealtaan hieronta on aina kokonaisuus eikä mitattavissa suuttimien määrällä. Hierontakokonaisuuteen vaikuttaa suuttimien määrä, suuttimien koko, suutinvalikoima, hierontapumppujen määrä, hierontapumppujen teho, ilmasäätimien määrä, diverterit/voimansiirtovivut ja vielä lisäksi jokaisen oma henkilökohtainen kokemus. Jotkut kylpijät tykkäävät voimakkaasta ja ärhäkästä hieronnasta, mutta suurin osa nauttii lempeämmästä ja miellyttävästä hieronnasta. 

Jos altaassa on 15 suutinta, mutta ne ovat laadukkaat ja monipuoliset, oikeisiin kohtiin asennettu ja hierontaa on mahdollista säätää erilaisin vivuin ja säätimin, hierontakokemus voi olla huomattavasti parempi, kuin altaassa, jossa on 100 pientä, pistävää suutinta ja tolkuttomasti pumpputehoa. Tai 50 suuttimen altaassa voi olla niin vähän pumppu tehoa, että hierontaa hädin tuskin tuntee, jolloin on ihan sama, onko hieronta päällä vai ei. 

Hieronta kokemusta miettiessä keskity aina kokonaisuuteen, älä pieniin yksityiskohtiin.

Markkinoilla on niin paljon allastarjontaa, etten osaa päättää.

Tämä on ihan totta, Suomessa voidaan puhua jopa ylitarjonnasta. Suurin osa ulkoporealtaiden myyjistä on uusia toimijoita tai myyvät altaita lisätuotteina päätuotteidensa ohessa. Parhaat neuvot ja vinkit saat erikoisliikkeestä, joka on erikoistunut nimenomaan ulkoporealtaisiin. Tällöin myös laatu on pääsääntöisesti hyvää, sillä muut kuin erikoisliikkeet myyvät allasmerkkejä, joita alan ammattilaiset eivät myy. Varmistu myös siitä, että saat palvelua myös toimituksen jälkeen, takuuaikana ja takuun loputtua.

Allastukun pitkäaikaisin myyjä on myynyt ensimmäisen ulkoporealtaan Suomeen jo 2007 ja sen jälkeen noin 3000 ulkoporeallasta. Kokemusta on noin 15 eri tehtaan tuotteista, kaikista kokoluokista, ominaisuuksista ja vaihtoehdoista. Pitkän historiamme ansiosta voimme valita, mitä merkkejä ja malleja myymme. Emme ole tehtaiden armoilla vaan tehtaat kuuntelevat meitä. Olemme valinneet Allastukun valikoimaan 3000 ulkoporealtaan perusteella parhaat tuotteet, oikeaan hintaan.

Kuinka paljon ulkoporeallas kuuluttaa sähköä?

Alalla yleisesti käytetään reilu euro päivässä-slogania sähkönkulutukseen liittyen. Sähkönkulutus tulee laskea koko vuoden ajan, ei pelkästään esim. talvikuukausilta. Jos otat ulkoporealtaan käyttöön loppuvuodesta, sinulla on kalleimmat kuukaudet heti vastassa, jolloin vaikutelma on, että ulkoporeallas kuluttaa huomattavasti enemmän kuin tuo käytetty euro, reilu ja päivä. Kulutus kuitenkin tasoittuu, kun kevätaurinko paistaa ja juhannusmakkarat on nuotiossa. 
Innokkaimmat asiakkaamme ovat tehneet tarkkojakin mittauksia omilla porealtaillaan. Pienin meille ilmoitettu vuosikulutuslukema on 2.147kw/h (vesimäärä noin 900 litraa Joensuussa) kun taas suurin 8.000kw/h.  (jättiallas tilaussaunan yhteydessä Rovaniemellä). 
Ulkoporealtaan sähkönkulutukseen vaikuttaa käyttökerrat (kerta viikossa vai joka päivä), käyttökertojen pituudet (kuinka kauan kansi on auki), kuinka paljon hierontapumput on päällä, altaan eristys, mutta ennen kaikkea altaan vesimäärä ja talven pituus & kylmyys. Kulutusta miettiessäsi valitse siis vesimäärältään pienempi ulkoporeallas, mikäli sähkönkulutus on oleellinen valintakriteeri. Kylmä ja pitkä talvi nostaa sähkönkulutusta, ihan kuten talonkin lämmityksessä, kun taas leutona talvena saat kylmän talven kulut takaisin. Mikä tahansa ulkoporeallas on myös mahdollista lisäeristää asentamalla eristelevyt runkotolppien väliin.